Om

Copyright © All Rights Reserved

Telefontid: vardagar 09.00-17.00

Tel: 070-5224362

E-post: bjorktorpstradgard@gmail.com

UTMÄRKELSER

 

Best in Show och Guldmedalj för min designade visningsträdgård på Sommarsalongen på Ulriksdals Slott 2010.

 

Fick en silvermedalj för min designade visningsträdgård på Ulriksdals Flower Show 2005.

 

Blev utsedd till Årets Kvinnliga Företagare i Nyköping-Oxelösund "Årets NORA 2004.

 

Visningsträdgården på Tidernas Trädgårdsmässa i Norrköping blev framröstad som bästa monter 2004.

 

Bästa visningsbalkong med 46% av publikrösterna på Nordiska trädgårdsmässan i Stockholm 2003.

Helena har följande utbildningar och kvalifikationer:

 

Utbildad och diplomerad trädgårdsdesignerThe English Gardening School i London med näst högsta betyg A- som motsvarar betyg 8 av 9.

Trädgårdsmästarutbildning på Öknaskolan i Tystberga med MVG i 85% av ämnena.

Högskoleutbildning Trädgårdsterapi på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. 15 p.

 

Praktik på Bergianska Botaniska Trädgården och Edvard Anderssons medelhavsväxthus i Stockholm.

Kurs i Visual Graphics på The English Gardening School, Chelsea, London. Visuell, perspektiv och tredimensionell ritning inom trädgårdsdesign.

Licens i fruktträdsbeskärning via Riksförbundet Svensk Trädgård. Utbildad på Julita Gård, Nordiska genbanken för fruktträd.

Kurs i pomologi = äppelkännedom på Bergianska trädgården.

Naturfotokurs vid Grövelsjöns Fjällstation, Nipfjäll och Strosäternfallet. Skinnarodden, Femunden,Valdalsfjellet och Småsjövolden i Norge med kursledare Terje Hellesö.

Godkänd medlem i Svenska Trädgårdsdesigners Förening. En garanti för trädgårdsägaren.

Utbildad cirkelledare av NBV.

BLAND ANNAT:

Hotellträdgård & Parkrestaurering på Gränsö Slott, Spa & Visitorcenter i Västervik

Lasarettet i Nyköping, Landstinget Sörmland

Skolgård Tallåsskolan, Katrineholm

Personalträdgård, Rydbergs Bygg, Nyköping

Planteringar, Statens Fastighetsverk

Innergård, Café Hellmans i Nyköping

Innergård Brf.Västertull i Nyköping

Visningsyta Benders fabrik i Bålsta

Planteringar Tistad Slott, Nyköping

Planteringar, Båsenberga hotell och konferens i Vingåker

Brf. i bl.a Stockholm, Linköping, Västerås, Norrköping, Västervik

 

Samt över 600 privata trädgårdar i Oskarshamn, Norrtälje, Trosa, Västervik, Göteborg, Motala, Eskilstuna, Västerås, Södertälje, Oxelösund, Mjölby, Skinnskatteberg, Stockholm, Norrköping, Järna, Vagnhärad, Enköping, Vadstena, Örebro, Eskilstuna, Norrtälje, Nynäshamn, Ödeshög, Nyköping, Göteborg, Karlskoga, Gnesta, Enhörna mfl.

Om företaget Trädgårdsmakaren

ett kunskapsföretag med framgångar.

Trädgårdsmakaren och Helena Åhlund har sitt kontor på Björktorps Gård i Bränn-Ekeby, en liten lantidyll 10 mil söder om Stockholm. Här finns utöver kontor även en visningsträdgård med växthus.

 

Företaget Trädgårdsmakaren drivs av Helena Åhlund, född 1974 och uppvuxen i Nyköping, och har två anställda trädgårdsmästare på deltid. Företaget bildades 1 februari 2001 och idag bedrivs arbete främst i regionen Sörmland-Stockholm-Östergötland med många nöjda kunder i bland annat Norrköping, Nyköping, Linköping, Eskilstuna, Stockholm, Södertälje, Trosa och Järna.

 

Vid uppstarten och fram till slutet av 2003 erbjöd Trädgårdsmakaren trädbeskärning av fruktträd och prydnadsbuskar, trädgårdsskötsel av privatägda trädgårdar, trädgårdsplanering, trädgårdsanläggning och projektledning vid trädgårdanläggning.

 

50% av verksamheten år 2004-2007 bestod av en redaktörstjänst för tidningen Hem ljuva Hem trädgård. Idag riktas den tiden mot frilansande arbete inom text och bild med inriktning på trädgård, natur och djur. 2008 gav bokförlaget Natur & Kultur ut Helena Åhlunds bok "Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar". En försäljningssuccé som bara efter ett par månader trycktes i en andra upplaga. Boken finns idag att köpa via bokantikvariat på internet.

 

Ytterligare två böcker har getts ut av Helena Åhlund på bokförlaget Recito. Boken "Häststall; Inspiration, funktion & säkerhet" kom ut i maj 2013 och boken "Förstå Ridning; Känsla, lätthet & harmoni" utkom i december 2014. Böckerna finns att köpa via www.litenupplaga.se samt hos författaren själv.

 

2010 lanseradess Mästarrabatten "Helenas Hörna". En färdig planteringsplan som finns att tillgå på www.mastarrabatten.se.

 

Från och med år 2010 driver Helena även hästgården Björktorps Gård med utbildningserksamhet och kurser inom trädgård, visningsträdgård, uthyrning av sommarbostad och lägenhet. Här har det också bedrivits verksamhet med trädgårdsrehabilitering och trädgårdsterapi i samarbete med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för personer som behöver arbetsträna efter sjukdom eller de som av andra anledningar för tillfället står utanför den ordinarie arbetsmarknaden.

 

Verksamheten omfattar idag till största delen trädgårdstjänster som design, konsultation och rådgivning och riktar sig till privatpersoner, bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och företag.

 

 

Min trädgårdsbok

 

TRÄDGÅRDSDESIGN FÖR SMÅ OCH STORA TRÄDGÅRDAR

Författare och fotograf: Helena Åhlund

 

 

Boken Trädgårdsdesign innehåller allt du behöver veta för att planera din drömträdgård, oavsett om det handlar om att anlägga en helt ny trädgård eller att utveckla en befintlig. Med tydliga exempel beskrivs steg för steg hur man gör en trädgårdsritning, skapar mysiga uterum, väljer växter till perennrabatten, arbetar med dammar och vattenfall, möblerar trädgården och ordnar med belysning.

 

Boken beskriver olika trädgårdstyper och guidar dig fram till hur du skapar en trädgård som passar din stil. En modern och minimalistisk trädgård kräver till exempel annan design och annat val av växter än torparträdgården. Du får också tips på hur du skapar en trädgård som är vacker året om med blommor och buskar som passar bra för olika årstider.

 

ISBN: 9789127026353 // Förlag: NATUR OCH KULTUR // Utgivningsår: 2008-03-25

Bandtyp: Inbunden // Antal sidor: 144 sidor

Utförda arbeten

Trädgårdsmakaren i Nyköping

Helena Åhlund

Bottenkarshyttan Björktorp

611 95 Nyköping