Färger

E-BOK

TRÄDGÅRDSDESIGN

för nya och gamla trädgårdar

Färger i alla kulörer och toner. 

FOTO: HELENA ÅHLUND HEDSTRÖM ©

FÖRSTÅ FÄRGCIRKELN

Grundfärgerna, eller primärfärgerna som de egentligen kallas, i färgcirkeln är gul, blå och röd. Genom att blanda dessa grundfärger i olika variation och mängd kan man få fram färger som orange, lila och grön. Dessa heter sekundärfärger. Och med vitt och svart kan man få fram exempelvis ljusare blå och mörkare blå.


Om man vill skapa en harmonisk, lugn och lite försiktig trädgård väljer man två färger som ligger nära varandra i cirkeln och gärna färger som är kalla och lite milt pastellfärgade. Till exempel ljusblå och ljuslila.

Vill man istället göra en trädgård som känns mer livfull, spännande och djärv använder man klara färger som ligger långt ifrån eller helt mitt emot varandra i cirkeln (komplementfärger) och helst med inslag av varma färger exempelvis mörklila och orange.

Eftersom grön är den dominerande färgen i trädgården så blir det stora kontraster om man blandar med röda nyanser eftersom de ligger precis mitt emot varandra i cirkeln. Precis på samma sätt blir det spännande synupplevelser och väldigt effektfullt om man blandar blå blommor med orangea eller lila blommor med gula, eftersom dessa också ligger långt ifrån varandra i färgcirkeln. Vill man prova att använda komplementfärger men ändå vara lite försiktig kan man kombinera ljusare färgskalor, som exempelvis ljusgula med ljuslila blommor.  

unsplash