OASEN

OASEN

DESIGN och FOTO: HELENA ÅHLUND HEDSTRÖM © 2024

En befintlig men tom trädgård förvandlas till en härlig oas med  pool och charmigt växthus. Jag besöker trädgården några år efter att jag designat och ritat trädgården, och möts av en mycket glad och nöjd familj. Det har vuxit upp och blivit lummigt, poolens vatten glittrar i solen och perennerna frodas i rabatterna. 

De tidigare tomma gräsmattorna och öppna ytorna har ersatts av väggar med plank och spaljéer, stenlagda gångar och fin rumsindelning. Ett initialt bekymmer var insynen mot grannens entré som upplevdes ligga väldigt nära, men som nu täcks av en grönskande vägg tillsammans med det nybyggda garaget. 


Mot huset finns idag en pergola med matplats som kastar vackra skuggspel på marken. Trädäcket, som även har en glasveranda, löper runt gaveln på huset  och går man vidare till den bortre delen av trädgården, som var helt bortglömd och tråkig, möts man av ett charmigt växthus och små odlingar. 


Stenläggningen vid poolen övergår i trädäck och ligger i samma nivå, ett spännande och enkelt sätt att markera en rumsindelning genom att enbart byta material, utan att orsaka snubbelkant.Foto: Lars-Åke Johansson

Foto: Lars-Åke Johansson