BERGSTOMTEN

BERGSTOMTEN

DESIGN och FOTO: HELENA ÅHLUND HEDSTRÖM © 2024

När det nya villaområdet Malmbryggshagen etablerades blev det snabbt ett populärt område. Många av tomterna var bergstomter och det gav både husbyggarna och mig en utmaning. Ett av de första husen som byggdes var en enplansvilla med brant sluttning nedåt på baksidan och berg på framsidan.


Här ville de trädgårdsintresserade husägarna skapa både insynsskydd och planteringar med mycket växter. Det fanns en önskan om att det skulle vara ganska lättskött men slutresultatet blev, i samförstånd, en trädgård som var lite mer skötselkrävande, men vi är alla nöjda med resultatet.


Vi hade tur som hittade bra skrevor i berget vid schaktning där växter skulle kunna rota sig. Själva berget ligger mellan huset och gatan och blev därför en vacker entré till fastigheten. Runt huset löper en träspång, likt en brygga, med en rund uteplats bakom spaljéskärmar på södersidan där man kan sitta ostört och i lä.


Längs träspången mot huset ligger vackra runda kullerstenar och på andra sidan sitter en inramande vintergrön ligusterhäck. Jag har valt olika läggningsriktning på träplankorna i däcket och även olika storlekar på plattor och markstenar vid entrén för att markera de olika trädgårdsrummen lite extra.


Uppfarten är bred med god svängradie och leder fram till ett dubbelgarage. Den avdelas mellan garaget och huset av en plantering för att det inte ska bli för naket ända fram till huset.