ÅTERBRUKET

ÅTERBRUKET

DESIGN och FOTO: HELENA ÅHLUND HEDSTRÖM © 2024

Kan man verkligen skapa en trädgård med flera funktioner och olika trädgårdsrum på bara några få kvadratmeter? Den här innergården tillhör ett radhus och ägarna ville gärna göra något åt den tråkiga och oinspirerande platsen. Jag hjälpte till att rita och ägarna med vänner grävde, la plattor, målade om och planterade. 


Lotta, som även har jobbat hos mig som trädgårdsmästare och gårdsmästare, älskar återbruk och den lite bohemiska stilen som syns i trädgården. Det blir omgående en ombonad och hemkär känsla. Det mesta som syns är återanvända material, från plattor till möbler och prylar. 

Jag har delat in trädgården i fyra rum. Pergolan, matplatsen med utekök och grill, solplatsen med liggstolar och odlingen med plats för både grönsaker och kryddor. Det finns till och med en liten gräsmatta (pinkeplats) till hundarna.

Trots den lilla ytan så finns nivåskillnader, en fördel eftersom det blir lättare att skapa rum. Det blir tight och charmigt men också överskådligt för den som inte vill ha en stor svårskött trädgård. Med Lottas känsla förvandlades platsen till en liten välkomnande och härlig oas.