Prydnadsaplar

VÄXTPORTRÄTT

PRYDNADSAPLAR

Malus 

Prydnadsaplar är tåliga och pålitligt blommande träd och buskar i rosa, cerise och vitt. Till hösten kommer bonusen i form av små vackra frukter i olika gula, röda och orangea färger.

Prydnadsapeln har länge använts i trädgårdar och parker.  Det finns vanliga grönabladiga, men också sorter med röda blad och då kallas de purpurapel. 

Många har nog hört namnet Paradisäpple. Då tänker man speciellt på sorten 'Professor Sprenger' men det finns många vackra sorter idag att välja bland. 

Alla aplar lockar till sig pollinerande insekter och flera av dem doftar underbart. De flesta aplarna bildar också ätbara frukter i olika färger på hösten.  

FOTO: HELENA ÅHLUND HEDSTRÖM ©

PRYDNADSAPEL

Malus  'Crittenden' 

Ett litet kompakt träd med vitrosa blommor och härliga frukter på hösten. 


Sorten 'Crittenden' härstammar från England och har ljusrosa blommor som upplevs vita. Det är bara knopparna och utsidan av den utslagna blomman som har en lätt touch av rosa.

Sorten är härdig till zon 4 eller 5 beroende på läge. Trädet blir 4-5 meter högt och får en lika bred krona och har en rund karaktär.

Den vill stå soligt och väldränerat men gärna ha fukt. Beskärning är inte nödvändig men det är alltid bra att ta bort skadade och felväxande grenar.


Blomningen infaller i maj-juni och bladen är mörkt gröna och lite glänsande. På hösten kan bladen övergå i gult, orange och rött samtidigt som de körsbärsstora frukterna som hänger i täta klasar övergår från gularöda toner till klart lackrött. 

PURPURAPEL

Malus (Purpurapel-Gruppen)

'Royalty' 

'Royalty' är ett rödbladigt träd som har sitt ursprung i Kanada på 1950-talet. 

Blommorna är mörkt cerisa och bladen dovt röda med ljusare skaft. Blommorna kommer samtidigt som  lövsprickningen i mitten av maj. Bladen är först djupt röda men kan blekna lite till rödgrönt under sommaren.


Trädet är härdigt till zon 4 eller kanske 5 och höjden är mellan 3-6 meter men går bra att beskära. Det trivs bäst i soligt läge i en väldränerad jord som är näringsrik.

Frukterna är mörkt purpurfärgade.

PRYDNADSAPEL

Malus (Purpurapel-Gruppen)
'Rubin' 

Med en överdådig blomning i slutet av maj är det här trädet min absoluta favorit bland aplarna. Mörkt cerisa blommor i tusen och åter tusental fyller trädet på både äldre och yngre grenar, så att det blir helt fullt. Träden på bilden ovan står utanför mitt växthus och är beskurna för att få en spännande form. 


'Rubin' blir lagom stort även för små trädgårdar eftersom det kan beskäras hårt, men passar i alla miljöer. Höjden är mellan 3-4 meter och bredden 2,5-4 meter som gammal. 

Sorten som härstammar från Baltikum är frisk och härdig upp till zon 5, kanske 6. Plantera helst i soligt läge i en vanlig bra väldränerad och mullrik jord som inte är för kompakt. 

De halvfyllda blommorna kommer på bar kvist samtidigt som de purpurfärgade bladen börjar slå ut. Efter hand bleknar blommorna lite och ljusnar innan de faller av och bildar en rosa matta under kronan. Blommorna lockar till sig bin och humlor och doftar lite sött.

De flikiga bladen slår ut helt efter blomningen och är först djupt röda för att övergå till en grönröd nyans under sommaren fram tills hösten då de kan övergå i en mer lysande orangeröd färg. Under hösten mognar också de små lackröda frukterna som hänger kvar lång tid under vintern och uppskattas av fåglarna. 

ROSENAPEL


Malus floribunda

Den välvda kronan och de lätt hängande genarna fylls till bredden av rosa lätt doftande blommor i maj. 

Det som är speciellt med rosenapeln är färgskiftningarna från knopp till utslagen blomma. Knopparna börjar i mörkt cerise. När blomman börjar slå ut övergår färgen till varmrosa för att avsluta i ljusrosa som fullt utslagen Alla stadier syns samtidigt på trädet och det är väldigt, väldigt vackert. 

Trädet tar lite mer plats än de ovan men räknas fortfarande till de mindre träden med höjden 4-6 meter och bredden densamma.   

Rosenapeln planteras gärna soligt och är härdigt till zon 4.  Jorden ska vara väldränerad men inte för torr, så lite extra vatten en het sommar behövs.   

Grenarna växer nästan horisontellt ut från stammen i paraplyform och bladen är mellangröna. Framåt hösten kommer det små gula frukter med rödaktig sida mot solen, men ganska sparsamt. 

KORALLAPEL

Malus x zumi
'Professor Sprenger'

Mer känd som Paradisäpple men heter 'Professor Sprenger'  


Ett friskt och ganska snabbväxande träd som kan bli 3-5 meter och lite bredare än högt. Kronan är ganska konisk och upprätt men de yttre genarna kan hänga lite, speciellt av tyngden från frukten på hösten.

Blomningen i vitt infaller i maj och bladen är vanligt gröna. Blommorna doftar gott och drar till sig pollinerande insekter men det är främst frukten som ger det här trädet ett värde.


På hösten får den rikligt med småäpplen i orange, men de kan också övergå i rödare toner som på bilden. 

Trädet är härdigt i zon 4 och är friskt och tåligt. Det klarar både vind och markfukt väl.

PURPURAPEL

Malus aldenhamensis

eller 'Aldenham Purple'

En gammal äppelsort från Hertfordshire i England som både ger vackra blommor i gammelrosa men också små äpplen som har röd insida. Äpplena används med fördel till gelé eller som utfyllnad i mos för att göra det mer färgglatt och tillföra syra. Den röda fruktfärgen innehåller också nyttiga antocyaniner som ger oss nyttiga antioxidanter. 

Trädet är 4-5 meter högt och ser ut som ett vanligt äppelträd men med bronsfärgade till rödgröna löv på sommaren.

Kan odlas i zon 1-2 men kan gå i zon 3 i skyddat läge eller som inympat på ett härdigare äppelträd. Vill du ha frukt behöver trädet pollineras av en annan sort. 

BÄRAPEL

Malus baccata 'Braendkjaer'

Ett litet träd som blir runt 3 meter högt och passar bra att odla till exempel i kruka på balkongen. 

Trädet har tätt med grenar och är härdigt till zon 3. 


Blommar med stora vita blommor i maj och får små orangea till röda frukter på hösten som hänger kvar riktigt länge. Du kan använda dem till att krydda snapsen! 


PRYDNADSAPEL

Malus 'Piero Botto'

Just den här sorten är ovanlig och den hittade jag i Bergianska Trädgården i Stockholm för många år sedan. Jag vet egentligen ingenting om den mer än att den hade vackra glansida gula frukter. 

Vill du ha gula frukter så kan du titta närmare på korallapel 'Golden Hornet', rönnbärsapel 'Maskerad' som är en buske eller pelarbärapel 'Columnaris' med upprätt växtsätt.  

BUKETTAPEL

Malus toringo var. sargentii

FK ESKILSTUNA E

Det är inte bara träd som tillhör aplarna utan det finns också buskar. 


Bukettapeln är perfekt som en fristående buske eller friväxande häck, även om den går att klippa ganska hårt utan att det påverkar blomning och fruktsättning allt för mycket. 

Blomningen är vit och lockar till sig insekter, bladen gröna och flikiga och den kan också ha lite vassa tornar.  Till hösten får den pyttesmå röda frukter och gula blad. 

Eftersom den är så tålig, bra och frisk och dessutom härdig upp till zon 5 borde den användas mer. Trivs i de flesta jordar i både sol och halvskugga, men ju skuggigare den växer desto högre blir den. Normalt håller sig bukettapeln runt 1,5 meter. 

PRYDNADSAPEL

Malus 'Red Sentinel'

Om man vill ha en prydnadsapel med vackra röda frukter är 'Red Sentinel' ett träd värt att titta närmare på. Sorten kom ursprungligen från Nya Zeeland i slutet av 1950-talet och är vanligare i odling i Tyskland och Holland än här.


Det är ett träd med rundad krona och lätt hängande grenar  som blir 5-6 meter högt. Det trivs både i sol och halvskugga och är härdigt i zon 1-5.


Blommorna är ganska stora och vita, doftar svagt men sött och lockar till sig insekter. På hösten får den mängder med röda frukter som hänger tätt i klasar långt in på vintern.