Prydnadskörsbär

VÄXTPORTRÄTT

PRYDNADSKÖRSBÄR

Prunus 

Vårens primadonnor i rosa och vitt, med enkla eller fyllda blommor. Ett av de första träden att skänka glädje i trädgård och park och väldigt uppskattat av alla, även insekter.

Prydnadskörsbär för tankarna till Japan där de till och med firas med en egen högtid, Hanami. Själva körsbärsträdet kallas Sakura medan Mankai är den dag då körsbärsblommorna är som mest utslagna.

Här i mellansverige blommar körsbärsträden ofta i slutet av april eller början av maj.  

FOTO: HELENA ÅHLUND HEDSTRÖM ©

JAPANSKT PRYDNADSKÖRSBÄR

Prunus (Sato-zakura-Gruppen)

'Kanzan' 

Min egen favorit och en av de vanligaste sorterna av prydnadskörsbär är 'Kanzan' som har en senare blomning än exempelvis 'Accolade'.


'Kanzan' är ett lite större och snabbväxande träd men passar fortfarande bra i en villaträdgård. Höjden anges bli mellan 7-10 meter och bredden 5-8 meter. Kronan växer sig bred och vasformig och trädet är oftast ympat där kronan börjar. 

Sorten är härdig i zon 3 men aningen känsligare än 'Accolade'. Den har ganska små krav men plantera i soligt läge och gärna i en varm, kalkrik och fuktig jord, men ändå väldränerad. Det är kortlivat träd, räkna med 45-50 år.

De fyllda blommorna kommer samtidigt som de mörkt kopparfärgade bladen börjar slå ut i maj, och det är riktigt effektfullt. Blommorna är mörkt rosa och lite hängande. Bladen övergår efter blomningen till vanligt grönt och trädet kan få en lysande gulorange höstfärg.  

 'Accolade' 

PRYDNADSKÖRSBÄR

Prunus 'Accolade' 

Den mest kända sorten som bland annat fyller Kungsträdgården i Stockholm med ett rosa flor som älskas av hundratusentals besökare varje år.


'Accolade' är ett lagom stort träd för en villaträdgård. Höjden är mellan 4-6 meter och bredden 5-7 meter som gammal. Kronan växer från början lite vasformigt, smalare nertill och bredare upptill och som gammal får den lätt hängande grenar och en bred rundare form. Grenarna växer nästan slingrigt och trädet kan upplevas lite rörigt i grenverket.  

Sorten anges vara härdig till åtminstone zon 3 men kan odlas i högre zoner i varmt och skyddat läge. Det är ett friskt och tåligt träd som inte har allt för stora krav. Plantera i soligt läge i en vanlig bra väldränerad jord som inte är för kompakt. Den tål en hel del vind men inte vägsalt. 

De halvfyllda blommorna kommer på bar kvist. Knopparna är rosa men blommorna bleknar lite vartefter de slår ut och lockar till sig bin och humlor. Baden slår ut efter blomningen och är gröna men kan få en vacker gulorange höstfärg.

 


VÅRKÖRSBÄR

Prunus x subhirtella

'Hally Jolivette' 

'Hally Jolivette' är inte fullt lika känd som sina rosa släktingar men minst lika vacker.

Det odlas som ett litet träd eller större buske och har skira vita blommor med ceriserosa mitt. Blommorna kommer innan lövsprickningen och hänger nedåt som små ballerinakjolar med sina dubbla kronblad. 


Härdigheten anges till zon 3 och höjden är mellan 3-5 meter vilket gör det till ett prefekt träd för villaträdgården. Det trivs bäst i soligt och vindskyddat läge i en jord som är näringsrik, fuktighetshållande och djup. 


JAPANSKT PRYDNADSKÖRSBÄR


Prunus (Sato-zakura-Gruppen)

'Kiku-shidare-zakura'

Ett litet träd med bågformade och hängande grenar med riklig blomning. 


'Kiku-shidare-zakura' är toppympat och blir bara några meter högt. Man kan hjälpa toppen att växa sig högre om man binder upp den mot en bambupinne när den fortfarande är mjuk och böjlig. Höjden är mellan 3-4 meter och den blir ungefär lika bred. 

Trädet är lite känsligare än de ovan och planteras därför soligt och vindskyddat upp till zon 2.  Jorden ska vara väldränerad, djup, varm och välgödslad. Det får gärna vara kalkrikt och lite fuktigt också.  

Blommorna är helt fyllda som små pompoms och därmed tyvärr inget för pollinerande insekter som inte hittar in bland kronbladen. Blommorna är ganska små, ljusrosa och hänger i stora klasar vilket gör att trädet upplevs väldigt tätt.  Till hösten kan det få en vacker gulorange höstfärg.  

SURKÖRSBÄR

Prunus cerasus 'Rhexii'

Ett träd som nästan tar andan ur en. Den får underbara vita skyar av fyllda blommor samtidigt som de ljusgörna bladen börjar slå ut. 


Sorten är en gammal kultursort och det fanns i odling redan på 1500-talet i England. Även idag är det ett odlingsvärt och stabilt träd som blir 6-8 meter högt och får något smalare krona.

'Rhexii' får ljusrosa knoppar på smala skaft och sen tätt fyllda kritvita blommor med limegrön mitt i början eller mitten av maj. De hänger i stora klasar och trots sitt namn bildar den inga frukter.

Trädet tolererar lerjord men det bästa är väldränerad jord i soligt läge. Solen gör att den utveklar sina fina höstfärger i gult och orange.


SVARTPLOMMON

Prunus x cistena

Förvisso inte ett körsbär, men likväl har det körsbärsliknande små rosa blommor.
 
Blodplommon är en större buske eller ett mindre uppstammat träd på 1,5-2 meter. Utöver de små ljusrosa blommorna med cerise mitt har den mörkt röda blad hela säsongen. Blommorna bleknar ganska snabbt till vitt men kontrasterar riktigt bra mot de mörkröda bladen. 

På hösten bildas purpurröda frukter som är ätbara, men de kanske inte är någon delikatess. 


Härdigheten är bättre än hos de ovan och kan odlas upp till zon 5. Svartplommon är torktåligt, och värmetåligt vilket gör det till ett perfekt stadsträd. Plantera gärna i solen, även om den klarar lite skugga några timmar om dagen. 

KURILERKÖRSBÄR

Prunus nipponica var. kurilensis
'Ruby'

Kurilerkörsbär har sitt ursprung i Japan och fylls av enkla rosa blommor på våren. Den börjar blomma på bar kvist men ganska snart kommer även de gröna bladen.  


Det är en långsamväxande buske eller litet träd med höjden 2,5-4 meter och bredden 2-3 meter. Bladverket är först lite bronsfärgat, sen mörkgrönt för att övergå i gula höstfärger. 

Blomningen är överdådig och det är därför man väljer den här busken som annars upplevs lite anonym. Tyvärr kan sorten drabbas av blom-och grentorka.

 
Plantera i väldränerad och gärna kalkrik jord i soligt läge i zon 1-4.

JAPANSKT PRYDNADSKÖRSBÄR

Prunus (Sato-zakura-Gruppen)

'Royal Burgundy' 

Kan det bli läckare? Ljusrosa blommor och mörkröda blad. 

Det här är en nära släkting till 'Kanzan' men med mörkröda blad. 'Royal Burgundy' uppstod genom en knoppmutation i USA och är ganska ny på marknaden.

Blommorna är ljusrosa, fyllda och hänger tätt i klasar i maj. 'Royal Burgundy' är lite känsligt och bör odlas i zon 1-2, eller i zon 3 i soligt, varmt och vindskyddat läge. Trädet är mer svagväxande än 'Kanzan' och blir 4-6 meter högt och 3-4 meter brett. 

Bladen behåller sin djupt vinröda färg hela sommaren och övergår till lysande rött på hösten. 


Bilderna är på samma träd i maj och oktober.