Om

Om företaget TRÄDGÅRDSMAKAREN

Ett kunskapsföretag med framgångar.

Trädgårdsmakaren och Helena Åhlund Hedström har sitt kontor på Björktorps Gård i Bränn-Ekeby, en egenbyggd hästgård och lantidyll  1 mil utanför Nyköping .

 

Företaget Trädgårdsmakaren som ägs och drivs av Helena, född 1974 och uppvuxen i Nyköping,  bildades 2001. Idag bedrivs arbete främst i regionen Sörmland-Stockholm-Östergötland.


Målet med verksamheten är att erbjuda privatkunder, företag, fastighetsägare och kommuner en grön och hållbar utemiljö och att kontakten med kunden är ärlig och känns personlig. Tjänsterna omfattar idag till största delen trädgårdstjänster som design, konsultation och rådgivning.

 

Som en garanti för trädgårdsägaren att man anlitar en trädgårdsdesigner med erfarenhet och god kompetens, är Helena godkänd medlem i branschföreningen Svenska Trädgårdsdesigners 

VEM är Helena?


"Sedan ung ålder har jag varit en nyfiken och driven hästtjej och ryttare. Djur, natur och växter har alltid intresserat mig och det ledde såsmåningom till arbetet med trädgård. Idag har jag över 25 år i branschen och det har gett mig en stor kunskap om trädgårdar, utemiljöer, växter och olika material.

Jag började med en utbildning till
Trädgårdsmästare på Öknaskolan och min yrkespraktik gjorde jag på Bergianska Botaniska Trädgården och Edvard Anderssons medelhavsväxthus
i Stockholm. En exotisk miljö med orkidéer, kaktusar och suckulenter, tropiska växter och kunniga medarbetare.

Därefter jobbade jag några år i den lokala trädgårdsbutiken "Växt och Trädgård". Samtidigt utbildade jag mig till Diplomerad trädgårdsdesignerThe English Gardening School i Chelsea, London och gick ut med näst högsta betyg A- (motsvarande betyg 8 av 9). Här fick jag uttryck för min konstnärliga sida och med de

två utbildningarna och kunskapen från hur trädgårdshandeln fungerade, vilket utbud och sortiment som fanns att tillgå och vad kunder önskar, kändes allt

komplett och jag blev färdig för att starta mitt eget företag. 

Under åren har jag kompletterat kunskaperna med bland annat en universitetsutbildning i Trädgårdsterapi (SLU). Här fick jag kunskap om den enorma betydelsen av gröna utemiljöer för vårt välmående.  Jag har också utbildat mig och fått Licens i fruktträdsbeskärning genom Riksförbundet Svensk Trädgård. 

Jag hunnit med att skriva boken Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar och finns representerad i den tyskspråkiga coffetableboken "Garden within Walls - Gartendesign auf höchstem Niveau" som en av 160 trädgårdsdesigner från hela världen och den enda från Sverige samt i boken "Trädgårdsdesign för alla". Därtill har jag själv skrivit två hästfaktaböcker.


Jag har fått både Silver och Guldmedalj och blivit Best In Show med mina visningsträdgårdar på Ulriksdals Slott i Stockholm och blev framröstad som Publikens favorit med 41% av rösterna och vinnare på Nordiska Trädgårdsmässans balkong-utställning. Jag har också utsetts till Årets Kvinnliga Företagare i Nyköping-Oxelösund.


Många undrar hur jag samtidigt har hunnit bygga upp den vackra hästgården som vi bor på, jag och min man. Med envishet, god hjälp och långa dagar har vi egenhändigt ritat, snickrat, målat, byggt, grävt och anlagt gården och trädgården som många av er får se vid ett besök hemma hos mig.

All den erfarenheten ger mig god inblick i processen att bygga både hus och bryta ny mark. Nu har vi kommit till den delen av livet då vi kan koncentrera oss på att odla och njuta av det vi byggt upp samtidigt som jag hjälper kunder att skapa sina egna paradis.


Min egen trädgård är en blandning av designade trädgårdsrum, odling av frukt, bär och grönsaker, vild naturmark och ytor för avkoppling. Jag njuter av pergolans klängrosor och förfäras av ogräset som precis alla andra trädgårdsägare. Men den är en härlig oas som skänker stor glädje. 

2001-2003 erbjöd Trädgårdsmakaren trädbeskärning av fruktträd och prydnadsbuskar, trädgårdsskötsel av privatägda trädgårdar, trädgårdsplanering,  trädgårdsanläggning och projektledning vid trädgårdanläggning. 

2003 vann jag tävlingen Bästa visningsbalkong med 46% av all rösterna på Nordiska Trädgårdsmässan i Stockholm. 

2004-2007 bestod 50% arbetstiden av en redaktörstjänst för tidningen Hem ljuva Hem trädgård.

2004 blev min visningsträdgård på Tidernas Trädgårdsmässa i Norrköping framröstad som bästa monter. Samma år blev jag utsedd till Årets kvinnliga företagare "Årets Nora" i Nyköping-Oxelösund.
2005 fick min designade visningsträdgård "Tre små rum" silvermedalj på Ulriksdals Flower Show.

2008 gav bokförlaget Natur & Kultur ut min bok "Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar". En försäljningssuccé som bara efter ett par månader trycktes i en andra upplaga. 

2010 startar Helena ny verksamhet på Björktorps Gård med uthyrning av sommarbostad och lägenhet, visningsträdgård och trädgårdscafé. Senare utvidgades verksamheten med trädgårdsrehabilitering och trädgårdsterapi i samarbete med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Visningsträdgården och rehabträdgården stängdes för allmänheten 2015 för att fokusera helt på trädgårdsdesign och konsultverksamhet. 
2010 fick min designade visningsträdgård "Kärlekens två sidor" guldmedalj och jag vann Best in Show på Sommarsalongen på Ulriksdals Slott. Samma år lanseradess Mästarrabatten "Helenas Hörna". En färdig planteringsplan som finns att tillgå på www.mastarrabatten.se.
2103 gavs min bok  "Häststall; Inspiration, funktion & säkerhet" ut på bokförlaget Recito. I maj gick också starten för den första Trädgårdsmarknaden på Björktorp. Senare år ett väldigt välbesökt och uppskattat trädgårdsevenemang på Mors Dag. 

2014 var Helena inbjuden att sommarblogga hos Starka Betong och nästa nästa bok "Förstå Ridning; Känsla, lätthet & harmoni" gavs ut.

2015 arbetade jag tillsammans med uppstarten av Odlings-TV och gjorde filmer för kanalen.

2016 var det dags igen att sommarblogga hos Starka Betong.

2017 ansvarade Helena för trädgårdsföretaget Weibulls Instagramkonto och gjorde alla inläggmed inspirationsbilder, semestertips och odlingstips mellan maj - september. Under sommaren slog Helenas trädgård upp grindarna för Riksförbundet Svensk Trädgårds sommarmöte med efterföljande kvällsföredrag. I år kläcks också de första kycklingarna hos oss på Björktorp och vi blir hönsuppfödare i några år.

2018 ansvarade Helena för trädgårdsföretaget Weibulls Instagramkonto och gjorde alla inlägg mellan april-oktober.  Hamnparken i Trosa invigs där jag har valt ut alla växter. Vi startar också en egen biodling på gården som drevs fram till 2022. 

2019 invigs den nya loungeträdgården på Stora Hotellet i Nyköping och Gränsö Slotts Rosarium, båda designade av mig. 

2021 invigs Järnvägsparken i Oxelösund, i en design av mig.  

2024 går Helena utbildningen "Klimatberäkna din trädgårdsdesign", ett steg i att ytterligare stärka kunskapen om hållbar miljö.

 

UTFÖRDA DESIGNJOBB I URVAL

Gränsö Slott Kärleksrosarium, Västervik

Trosa Hamnpark, Trosa Kommun
Järnvägsparken, Oxelösunds Kommun

Stora Hotellet nya entréträdgård, Scandic/Voyage, Nyköping

Lasarettet i Nyköping, entréplanteringar och planteringar Manteln, Landstinget Sörmland

Skolgård Tallåsskolan, Katrineholms Kommun
Gränsö Slott Gårdshotellets trädgård, Strandhotellets trädgård samt planteringar Visitor Centre, Västervik

Malmtorget, Oxelösunds Kommun

Personalträdgård, Rydbergs Bygg, Nyköping

Planteringar, Statens Fastighetsverk

Innergård Brf.Silvertärnan, Nyköping

Innergård, Café Hellmans, Nyköping

Innergård Brf.Västertull, Nyköping

Takträdgård, Hufvudstaden AB, Stockholm

Visningsyta Benders fabrik, Bålsta

Rastgårdar på Karsuddens Sjukhus, Katrineholm 
Innergård Brf. Brandstoden, Nyköping

Minneslund, Lunda Kyrka, Jönåker

Utemiljö Lasätter Ridhus, Lundaskog
Planteringar, Stenvikshamnen Oxelösund

Planteringar Tistad Slott, Nyköping
Planteringar Ramdalsparken, Oxelösund

Planteringar, Båsenberga hotell och konferens i Vingåker

Planteringar Oxelösunds Kyrkogård

Brf. i bl.a Stockholm, Linköping, Västerås, Norrköping, Nyköping, Västervik

 

Samt över 600 privata trädgårdar i Oskarshamn, Norrtälje, Trosa, Västervik, Göteborg, Motala, Eskilstuna, Västerås, Södertälje, Oxelösund, Mjölby, Skinnskatteberg, Stockholm, Norrköping, Järna, Vagnhärad, Enköping, Vadstena, Örebro, Eskilstuna, Norrtälje, Nynäshamn, Ödeshög, Nyköping, Karlskoga, Gnesta, Enhörna mfl.

unsplash