SKÄRGÅRDSVILLAN

SKÄRGÅRDSVILLAN

DESIGN och FOTO: HELENA ÅHLUND HEDSTRÖM © 2024

Precis vid havet med vacker utsikt över klipporna och vattnet ligger det här vitputsade huset där familjen ville ha olika sittplatser för dagens olika tidpunkter och vindriktningar.

På framsidan av huset ligger huvudentrén som nås via två olika trappor. Trätrapporna binder ihop de två olika övre etagerna  av trädäck där det är kvällsol. Här kan man sitta i en skön loungegrupp eller bada spa. I slänten sitter vita buskrosor blandat med klätterbenved, gulbladig björkspirea, rödbladig flikigbladig fläder och vintergröna. 

Gavelsidan mot havet är en solig och lugn plats med liggstolar och för att skapa insynsskydd har vi satt upp en spaljé mot grannen som ger en viss rumsindelning. Samma svarta spaljé finns även vid entrésidan. För att få lite blommig känsla utan att ta bort utsikten så finns här en stor rund plantering med kant av corten och perenner som blommar olika tidpunkter. 

Längs långsidan på huset löper ett långt trädäck som binder ihop familjens vardagsentré på bottenvåningen med uteplats och gångväg över gräsmattan till bryggan. Sedan bilderna togs har trädgården fortsatt utvecklas och anläggas.