Pool, spa & swimspa

SWIMMINGPOOL

SPA & SWIMSPA

Skapa lite vardagslyx i trädgården med pool, spa eller swimspa. Njut av svalkande bad varma sommardagar, simma några längder för träning,  guppa runt på en luftmadrass och titta på molnen som avkoppling eller värm dig en gnistrande kall vinterdag. Här får du goda tips inför planeringen av att anlägga en ny pool med härlig poolmiljö runt om, eller om du hellre väljer ett bubblande varmt spabad eller swimspa. Behöver du hjälp med planeringen, kontakta mig! 

Ska du bygga pool finns en hel del att tänka på. Allt från placering och hur utrymmen runt om ska användas till materialval, storlek och teknik. Det är spännande att börja fundera på det stora projekt som det innebär att göra en swimmingpool och det kräver att man läser på och sätter sig in i alla olika delar.

Placering


Poolen får ofta en betydande roll i trädgården och vanligtvis ligger den placerad på bästa plats i närheten av huset. Det är en miljö som ska se inbjudande ut, vara prydlig och samtidigt praktisk. Placeringen beror mycket på hur man använder huset och dess faciliteter. Närhet till en ingång eller till ett duschrum kan vara styrande, annars brukar många vilja lägga poolen så att den med sin härliga kvällsbelysning syns även inifrån. Att kunna öppna upp från ett vardagsrum med stora glaspartier gör att poolen känns som en del av huset.

Samtliga poolmiljöer på denna sida är designade av Trädgårdsmakaren Helena Åhlund. 

Något som är styrande är att placera poolen i det bästa solläget vilket gör att det blir varmare i vattnet och skönare att koppla av efter ett bad. Det torkar också snabbare på markytan runt om poolen om den ligger soligt. Om valet istället faller på ett härligt, varmt och bubblande utespabad eller ett swimspa är det lämpligt att placera det relativt nära huset och den dörr man kommer att använda. De allra kallaste vinterkvällarna är det skönt att inte behöva skotta så mycket eller gå för långt när man väl har badat klart. När spabadet kör sina reningsprogram vilket det gör även nattetid kan det låta lite, tänk på det om du placerar det nära exempelvis ett sovrum.

Rum för pool och spa


Planera ytan runt poolen eller spabadet som om det vore ett eget rum i trädgården. Du kommer att tillbringa mycket tid här och det är viktigt att det blir ombonat och trevligt. Bestäm ett tema för rummet som du inreder efter, kanske enligt en speciell stil som exempelvis retro, medelhav, shabby-shic, minimalistisk eller romantisk. Då är det enklare att bestämma vilka material, möbler och färger som passar. Att skapa ett rum i trädgården innebär att man behöver tänka på att sätta upp en del väggar, kanske i form av häckar, plank eller spaljéer som skänker visst skydd och att golvytorna delas in i smarta områden. Även möbleringen är en viktig bit i själva rumskänslan där man kan tänka sig att ha både en relaxhörna med sköna möbler och en matgrupp intill.


Insynsskydd och lä


För att få en avkopplande och privat miljö vid poolen eller spabadet behövs ofta ett insynsskydd som kan skydda från trafikerade vägar, gångbanor, grannars uteplatser, allmänningar eller andra tomter. Det kan vara värt att tänka på att även grannarna uppskattar att få ett skydd mot den nya anläggningen där det kan bli lek och stoj framöver. Insynsskyddet blir ofta en kombination med att man bygger in viss säkerhet, främst runt poolen om man inte har någon pooltäckning. Då det krävs enligt lag att man har staket runt om. Ett insynsskydd behöver inte alltid vara så högt. Är det när du står upp eller sitter ner som du behöver insynsskydd? 

Prova gärna genom att hålla upp något i rätt höjd så ser du skillnaden.Tänk på att ett för högt insynsskydd kan skymma solen. Har du en blåsig plats är det skönt med väggar som skyddar mot blåsten. Ibland sammanfaller det tyvärr med att även den vackra utsikten är åt det håll det blåser ifrån. Det finns idag moderna system med glasskivor för trädgårdsväggar som ger läskydd utan att förstöra utsikten

Låt trädgården växa på höjden


I ett trädgårdsrum behövs det olika höjd på allt ifrån byggkonstruktioner till växter för att det ska kännas spännande. Det är mycket vanligt att många uteplatser saknar inramning och växterna slutar i knähöjd vilket känns oinspirerande. Om man däremot sätter upp en spaljé med någon blommande klängväxt som en grön vägg, om bambuplantan får chans att sträcka sig upp över manshöjd och om man planterar några små prydnadsträd i rabatterna blir det en helt annan känsla. Då skapas dynamik. Även en så enkel sak som ett större parasoll kan ha betydelse för att skapa höjd i rummet.

Förvaring och teknik


Till poolen kommer också ett antal saker som inte direkt är förskönande för en trädgård. Pumpar, rening och annan teknik som exempelvis uppvärmning måste få sin egen plats. Finns inte möjlighet att ha ett teknikrum inne i huset eller garaget måste man kanske bygga ett litet extra hus till detta, så glöm inte bort att planera för det. Alternativt ska du titta lite närmare på ett swimspa, läs mer nedan. 


Det är inte bara all teknisk utrustning som ska få plats någonstans utan också saker för rengöring, kemikalier och naturligtvis alla luftmadrasser och färgglad lekutrustning. Leksaker kan förvaras i en stor flätad lövkorg, de är ju vattentåliga ändå medan en stor regntålig dynlåda kan rymma både soffkuddar och andra prylar som behöver skyddas lite.


Har du valt ett spabad måste du också se till att det finns plats för det skyddande termolocket att fällas undan, utan att det skymmer någon fin utsikt. Oftast räcker det med att ha en trappa för nedstigning i spabadet från en sida, om spabadet står ovan mark.


Pooltäckning


Du behöver ett skydd över din pool, dels för att den ska vara säker men också för att spara värme och så slipper du skräp i poolen när den inte används. Pooltäckningen bör vara lättåtkomlig och man bör kunna gå runt poolen på alla sidor utan att det är för trångt. Minst en meter men gärna en halvmeter till. Idag finns många olika alternativ till att täcka poolen. Det viktigaste är att det är säkert för drunkning, både för människor och djur.


Duk som rullas upp på kortsidan av poolen är det billigaste men minst effektiva om man tänker på energieffektivitet. Lite bättre är lameller som man kan dra själv men de finns också automatiserade. Bäst är antingen ett glastak på rullskenor som blir som ett litet växthus ovanpå poolen eller ett trädäck som även det rullas på skenor över poolen. Fördelen med det är att du kan nyttja ytan ovanpå poolen som en uteplats när du inte badar vilket är perfekt om du har begränsad yta i en liten trädgård.

Swimspa - det nya heta alternativet


Tänk dig en pool som du kan använda året runt, både för att mysbada och simma i. Det är bara att öppna upp, årets alla dagar, och hoppa ner i valfri vattentemparatur. 35 grader på vintern för simträning, vattengymnastik eller rehab eller 26 grader på sommaren för lite svalka och plaska runt. Ett swimspa passar dig som gärna vill ha pool men kanske tvekar inför all skötsel, anläggningsarbete och teknik. Den är också ypperlig att placera på en tomt som har begränsat utrymme. Swimspa är ett "förvuxet" spabad med större vattenvolym och integrerad teknik. Här sitter alla pumpar och reningsanläggning inbyggt under skalet, du behöver alltså inte ett speciellt byggt utrymme för detta som om du skulle välja en vanlig pool. Swimspaet sköter sig mer själv men givetvis behöver du även här kontrollera vattenkvaliteten ibland och tillföra kemikalier. Du kan ha klor eller saltvatten i swimspa. Eftersom den är färdig i sin konstruktion behöver du bara en plan och stabil yta att ställa det på. Ingen grund behöver gjutas och du behöver inte återfylla runt om. Det går att ställa det rakt upp och ner i trädgården men blir snyggast om det byggs in i en konstruktion, till exempel med trädäck runt om. Ett swimspa kan täckas med vikbara eller rullbara frigolitlock, lamelltäckning eller ett pooltak.

5 saker att tänka på INNAN

Sök eventuellt bygglov för nya plank, stödmurar, upphöjda trädäck och om du förändrar marknivåer. Läs mer om detta på Boverket.

Behöver du spränga? Se till att den du anlitar har gällande fösäkringar och följer regelverk.

Begär utsättning av elledningar och ta reda på var rör och avlopp går innan grävning! Läs här på Ledningskollen.


Ta in offerter och referenser från olika pool-och spaleverantörer och anläggningsfirmor och jämför. Det kan skilja stort i pris och kvalitet! 

Ta reda på om du kan utnyttja ROT-avdraget för vissa delar av projektet, exempelvis utbyggnad av trädäck. Läs mer på Skatteverket.


Pool_täby_efter1
2014-09-09 17.08.40

Klicka på bilden ovan för att se hur det såg ut före-efter. 

Uteplatserna


Med en läcker och inbjudande poolmiljö vill man tillbringa så mycket tid som möjligt ute. Dela gärna in ytorna runt poolen i flera delar med olika syften. En plats för liggstolar eller loungesoffor i solen mitt på dagen, en plats för att kunna äta middag i kvällssolen och gärna ytterligare en yta med sittplats i skuggan för de riktigt varma dagarna. Bind samman de olika ytorna med gångar men variera gärna golvmaterialet på de olika ytorna för att förstärka rumskänslan.


Fundera också på om du har möjlighet att placera in en utedusch i närheten av poolen, det är fräscht att spola av sig innan badet och skönt att skölja av sig kloret efteråt. Det finns duschar som effektivt värmer upp vattnet genom solvärme. Vid spabadet är det praktiskt att ha någon typ av upphängning för morgonrockar och handdukar, eller en bänk att sitta ner på.  

 

Variera materialet


Det är snyggt att kombinera ett trädäck med en stenläggning och för att göra det lite extra intressant kan man bygga golvytorna i olika etage med ett eller ett par steg upp eller ner beroende på tomtens lutning. Att dela in trädäcket visuellt genom att byta läggningsriktning på brädorna för olika rum är också effektfullt och gör att ett väldigt stort trädäck upplevs mindre. I trädäcket kan man fälla in planteringsrutor för exempelvis kryddväxter eller nedfällda plåtlådor för ett litet vattenblänk eller vackra runda stenar. Ett spabad kan med fördel fällas ner i ett trädäck så att det integreras i golvytan, men låt en del av överkanten sticka upp så blir det enklare att gå i och ur.

Att välja trä eller sten runt poolen är en smaksak, det finns både för och nackdelar. Trä är mjukare att gå på, bättre för lekande småbarn att vara på och torkar snabbare upp. Det kräver ett visst underhåll och måste bytas ut efter ett antal år. Stenplattor är hållbart och stabilt och kräver minimalt med underhåll om skarvarna mellan plattorna fylls med en speciell hårdfog som gör att ogräset inte kommer upp. Nackdelen är att det ofta blir lite dyrare i investerings- och anläggningskostnad. Du vet väl att det idag finns många olika sorters trä för utomhusbruk utöver det vanliga tryckimpregnerade? Det finns också träliknande material i komposit i olika färger. Alla har sina för-och nackdelar.

Växtlighet ger den sköna känslan


Lite grön växtlighet förhöjer det ombonade och levande intrycket, om det så bara är några krukor med växter i. Om du vill plantera i närheten av poolen så välj mindre buskar, små prydnadsträd och perenner som inte har så stort rotsystem. Stora trädrötter kan nämligen skada poolens stomme. De flesta växter sköter sig bra medan andra skräpar mycket, särskilt de som har blomklasar som fälls eller frukter eller bär som trillar ner och bildar fula fläckar på trädäck eller stenläggning.


Det är populärt att plantera stora japanska prydnadsgräs som ger en känsla av vassruggar och hav, och de är oftast väldigt lättskötta och vackra även på vintern när de står kvar med sina blad och plymer. När du väljer växter är det noga att de tål läget du tänkt placera dem i och att de är härdiga för klimatet där du bor. Välj gärna växter som har lite karaktär med annorlunda bladformer och inte bara vanligt gröna blad och köp heller flera av samma sort än att blanda för mycket. Undvik att ha gräsmattan gå ända intill poolen, det kommer bara att ge dig problem med att du får ner gräsklipp i vattnet.


Ta hjälp


Att bygga en trädgård är en stor investering utöver inköpet för pool eller spa. Det finns saker som du bör ta hjälp med och om du vet redan från början hur utformningen eller designen av trädgården ska se ut kan du få mycket hjälp av entreprenören som anlägger poolen. Just grävning och stenläggning är tunga saker och väl värt att bekosta.


Om du inte vet hur du ska planera trädgården finns det idag många duktiga svenska trädgårdsdesigners att kontakta i hela landet, bland annat jag som arbetar i Sörmland, Östergötland och Stockholm. Jag kan hjälpa dig med allt ifrån en timmes konsultation på plats i trägården för att du vill få dina egna tankar bekräftade eller för att få mer tips och råd till att få en fullständig planritning med valda material och växter. Du kanske också behöver en projektledare under anläggningsarbetet som fungerar som en länk mellan dig och anläggaren.


Läs mer om de olika alternativen under TRÄDGÅRDSDESIGN om du vill ha hjälp med planering eller ritningar och TRÄDGÅRDSKONSULTATION om du vill ha hjälp med rådgivning kring val av pool, placering och tekniska/praktiska frågor.

sundin_1
DSC00512

Klicka på bilden ovan för att se hur det såg ut före-efter. 

3 efter
174_7420
7 efter
174_7425
6 efter

Klicka på bilden ovan för att se hur det såg ut före-efter. 

Till vem ska jag vända mig?


Det viktigaste när du köper en pool eller ett spa är att du kan specificera vad du verkligen vill ha och hur det ska placeras. Detta kan en trädgårdsdesigner hjälpa dig med. Bor du inte i närheten av de områden där jag jobbar kan du kontaka någon av mina kollegor i Svenska Trädgårdsdesigners Förening. När du sen köper pool, swimspa eller bubbelspa rekommenderar jag att du tittar runt och tar in ett par olika offerter på både pool, material, tillbehör och arbete då det kan skilja mycket i pris, och kvalitet.


Det är också viktigt att du läser recensioner och lyssnar till vilka företag som har goda referenser. Slutligen är det viktigt att du själv känner förtroende för de företag du vill anlita så att ni får en god kontakt och att du känner att de lyssnar till dina önskemål. Jag har flera samarbetspartners som kan hjälpa dig. Här finns länkar till dem.

Poolbutiken i Vagnhärad - eller på nätet

Butiken som är All inclusive. Utställning av pool och spa. Erbjuder helhetslösningar med grävning och montering. Säljer svensktillverkade spabad.  

Folkpool - i hela landet

Stort sortiment och lång tid i branschen. Finns på 30 orter i Sverige men du kan också handla på nätet. Stort utbud av produkter för badmiljö till rimligt pris.

Aqvisdeck - ett smart pooltak

Rullbara trädäck som skjuts över poolen är perfekt vid begränsat utrymme. Säljer även pooler i många olika former, även byggsatser för den som vill bygga själv. 

Branschförening för säkert badande

Håll utkik efter detta märke. Det ger dig trygghet i ditt köp av pool eller spa. Kvalitet och kompetens är viktigt och Svenska Badbranschen verkar för 100% simkunninghet. Läs mer pooltips på deras hemsida. 

unsplash