Växthus & Orangeri

VÄXTHUS & ORANGERI

Ett hus för lustfyllda avslappnade dagar, mysiga middagar eller en plats för självförsörjning. Eller varför inte både och? 


Växthus och orangeri kan vara så mycket, men framför allt förlänger du säsongen i trädgården och det ger dig nya möjligheter att både njuta och odla. Från riktigt tidig vår till regnruskig höst kan du spendera tiden i ditt glashus, oavsett om du vill umgås med vänner över en god middag eller fylla skafferiet med egenodlad mat. 

Inför valet av växthus eller orangeri finns det mycket att tänka på. Här nedan får du några tips som förhoppningsvis både kan inspirera och hjälpa!


Om du ska köpa eller bygga växthus eller orangeri finns nämligen en hel del att tänka på. Allt från användningsområde, placering och utseende till materialval, storlek och hur utrymmen runt om ska användas. Det är ofta en stor investering och det är viktigt att allt blir rätt från början. Ett växthus är exempelvis svårt att bygga ut eller bygga om ifall det blir för litet.

VÄXTHUS & ORANGERI

Vad är skillnaden?


Förr i tiden - redan på 1500-talet - användes orangeriet till att vinterförvara känsliga växter. Det var vanligt vid de stora och välbärgade godsen att man odlade citrus, apelsiner, fikon och andra frostkänsliga växter som behövde övervintras i ett uppvärmt, ljust och svalt utrymme. Därav tillkom orangerierna.

Orangerierna var ofta väldigt utsirade och eleganta byggnader, där en eller flera av väggarna ofta var murade för att alstra värme. På sommaren när växterna flyttades ut användes orangeriet till fest och bjudningar. 


Växthusen kom främst till för att skapa bra odlingsklimat för känsliga grönsaker och frukter som behöver skydd och lång tid av värme för att utvecklas. Ursprungligen var dessa byggnader endast en plats för odling som skedde i markbäddar. Tomater, gurka, vindruvor och paprika var vanliga i odling. Växthuset har glas runt om och släpper igenom mycket ljus från alla håll. 

Idag finns det växthus som används som orangerier och orangerier som används som växthus. Det spelar egentligen ingen roll vad det heter, det är hur du använder "huset" som avgör. 

Samtliga bilder på denna sida är från mitt eget Classicumväxthus "Helios Victorian mur".

Placering


Orangeriet är en vacker och inbjudande prydnad i trädgården, något man gärna vill gärna se från huset men också från andra delar av trädgården. Det får gärna ligga i närheten av bostadshuset så det blir enkelt att utnyttja det och inte för långt att gå med mat eller dryck. Orangeriet används ju gärna när vädret dåligt och uteplatsen inte längre inbjuder till sköna stunder.


Något av det viktigaste är vad man får för utsikt när man är inuti orangeriet. Har du en vacker vy så ställ orangeriet så att du kan utnyttja den. Saknar du utsikt får du istället skapa den genom att anlägga en vacker trädgård utanför. 


Växthuset däremot, om det används enbart till odling, kan ligga längre bort i trädgården. Närheten till huset är inte lika viktig, däremot spelar antal soltimmar en stor roll. Man vill gärna ha morgonsol som värmer upp den svala nattluften snabbt och den får gärna lysa in under förmiddagen. Runt lunch och de varmaste timmarna därefter gör det inget om växthuset skuggas av någon byggnad eller ett träd, det är bara en fördel. Framåt eftermiddagen och kvällen får solen åter igen lysa in och förlänga dagen så länge det går. Ett växthus som är uppvärmt sent på kvällen håller värmen längre in på natten, speciellt under tidig vår när man precis tagit ut sina känsliga småväxter. 

Var du placerar huset på din tomt kan ha betydelse. I detaljplanerat område ska det stå minst 4,5 meter från tomtgräns, om inte grannen kan ge dig ett skriftligt intyg på att du får ställa det närmare. Du får inte placera växthus på prickad mark eller yta som berörs av strandskydd. Kolla alltid vilka förutsättningar du har innan du börjar planera. 

Testa placeringen för huset genom att sätta upp exempelvis hörnstolpar eller bambupinnar och dra snören emellan. Man kan sätta upp låtsasväggar med hjälp av lakan och klädnypor för att på så vis få en uppfattning om storlek och om platsen känns bra. 

Storlek och form


Det växthus eller orangeri som du väljer behöver anpassas till vad du vill kunna göra i det. Är det ett hus för umgänge, fundera på vilken typ av möbel eller möbler du vill ha plats med. Ett matbord med bekväma stolar, dagbädd för vila eller bara ett mindre fikabord? Vill du kunna sitta ner bekvämt utan att vara för nära bordet, men också dra ut stolar för att resa sig? Vill du kunna passera bakom den som redan sitter ner, utan att trängas, och dessutom ha plats med krukor eller odlingsbäddar? Börja med att fundera på storlek på möbler och kolla sen om de får plats på bredden och längden i det växthus du planerar att köpa. 

Är det ett odlingsväxthus du drömmer om, börja istället med att räkna ut hur mycket plats du behöver för de olika grödorna. Vill du odla enbart på sidorna i växthuset och ha en gång mitt i, eller skulle det vara bra med även en odlingsyta i mitten? Då behöver du ha ett bredare växthus. 

Har du en liten yta och brist på plats, men ändå drömmer om att ha ett växthus finns det modeller som kan monteras mot en husvägg, även i hörn. Då sparar man plats och får en skyddad miljö på köpet. Det finns till och med så pass små växthus att de liknar en glasgarderob. 

Vill du ha ett växthus på mur, vilket är väldigt vackert och faktiskt ganska praktiskt, måste man tänka på att själva muren stjäl en del av markytan inne då muren behöver vara bred för att bli stabil och växthuset monteras på murens ytterkant. Det praktiska med mur är att det är enklare att möblera mot muren och den hjälper till att alstra värme. Nackdelen är att det inte släpper in fullt lika mycket ljus. 

Storleken kan begränsas av hur mycket du får bygga på din tomt. I detaljplanerat område får du sätta upp ett växthus som är 15 kvm (friggebodsregeln) om du inte redan har andra uthus. Du får max ha 15 kvm uthus, och har du redan en friggebod eller likande på kanske 8 kvm, har du bara 7 kvm kvar att nyttja. Annars behöver du söka bygglov. Du måste också söka bygglov om du ska ha en kamin med skorsten i växthuset. Växthus eller orangeri upp till 25 kvm kan lyda under Attefallslagen. Allt över det kräver riktigt bygglov. 

Finns möjlighet i fråga om plats och ekonomi, välj en storlek större växthus eller orangeri. Jag har hört så många säga att de gärna skulle vilja ha ett par kvadratmeter extra, men aldrig hört någon säga att de köpte ett som var för stort. 


Golv i växthuset


De flesta väljer att ha någon form av golvmaterial i växthuset om det ska användas till umgänge. Ska du bara odla kan det gå lika bra med stampat jordgolv. Valet av golvmaterial styrs av utseende och budget. Det är bra om golvet är lätt att tvätta av och tål både hårda möbelben och spilld jord.

Ett ljust golv, typ gräddvit sandsten eller travertin (som på bilden med vår vackra höna)  förhöjer Medelhavskänslan, men är ganska opraktiskt. Det bildas lätt gröna alger i skuggiga och fuktiga hörn och du måste vara noga med att inte spilla vare sig jord eller rödvin på golvet. Det ljusa golvet kan också bidra till att blända när solen ligger på. Men det är vackert!

Det mörka golvet syns inte skiten på, men framför allt så hjälper det till att alstra värme till den svalare natten. Det jämnar ut temperaturen i växthuset, vilket många växter uppskattar. Helt svarta golv kan dock göra att det blir för varmt och det går inte att gå barfota på en varm sommardag. Lagom är bäst! 

Vill du ha en lyxig variant med uppvärmning, för att kunna nyttja rummet hela året, finns möjlighet att gjuta in golvvärme i betongplattan som man bygger på. Då går det bra att lägga vanligt golvklinker eller granitkeramik ovanpå. Tänk bara på att välja ett material som inte blir halt om du ska gå ut och in med skor, om det är regn eller blask ute. 




Inredning


Det finns många varianter på hyllor, bänkar och skåp, men det absolut viktigaste är ändå vatten och bevattning. Har du möjlighet att dra fram i alla fall sommarvatten så gör det, du kommer inte att ångra dig. En diskbänk, vattenho eller kran i växthuset besparar dig besväret med att dra fram vattenslang varje gång det ska vattnas, du har också chansen att koppla in automatisk bevattning. Det finns många fina system med droppslangar och dysor, manuella eller appstyrda timers och de som du kan koppla till en regnvattentunna. 

El kan också vara praktiskt att ha i växthuset, till en värmefläkt, extra mysbelysning, kaffekokare eller mobilladdare. Passa på att dra fram ett tomrör för el samtidigt som du drar in vatten och förbereder grunden. 


Färg, form och material


Det är alltid trevligt om det nya växthuset eller orangeriet passar tillsammans med bostadshuset och intilliggande miljö. Fast egentligen är det viktigaste att du själv tycker att det blir fint. Det finns väldigt många modeller och former att välja bland, från kvadratiska till åttkantiga och de som är T-formade med extra veranda. Det finns orangerier i viktoriansk stil med krusidull på taket, växthus i nyfunkisstil med pulpettak och de enklare men mycket funktionella tunnelväxthusen. 

De vanligaste materialen i stommen är aluminium eller trä, där jag upplever att aluminium är det mest hållbara. Trä har en förmåga att efter ett antal år slitas mer av väder och vind, vilket i och för sig kan vara charmigt men till en viss gräns. Aluminium kan vara lättare att hålla rent och en bra lackad aluminiumstomme behöver inte målas om eller oljas in, som man sannolikt behöver göra med en i trä. 

Glas är vanligast i orangerier så att man kan njuta av utsikten. Jag tycker att det ska vara säkerhetsglas och tjocklek från 4 mm för ett vanligt kallväxthus för att glasen ska vara hållbara och upp till 14-17 mm för isolerglas för den byggnad som ska värmas upp.

Isolerplast/polykarbonat kan vara en fördel i ett odlingsväxthus eftersom det hjälper till att skugga växterna lite samt att det har en bättre isoleringsförmåga. Det finns i tjocklekar från 6 mm till 16 mm och med olika kanalbredd samt klar eller mjölkvit plast. Den sistnämnda har lägst ljusgenomsläpp.

Vilken färg på stommen du väljer är personligt men jag brukar rekommendera att titta på husets fasadfärg, färg på knutar och fönster, takfärg och andra detaljer som stuprör. Är stuprören svarta så kan växthuset vara svart. Är fönsterbågarna i lindblomsgrönt kan det vara vackert med ett växthus i samma färg. Har du ett falurött hus, välj ett falurött växthus som passar in i gårdsbilden. Vill du att det ska smälta in i naturen, välj ett grönt eller ett i naturträ.

Fukt, värme och ventilation


Ett växthus eller orangeri är inte helt torrt, det kan läcka in lite genom lister eller i skarvar men det som är störst sannolikhet för är kondens. Väderomslag och fuktiga morgnar kan göra att det formligen rinner vatten på insidan av glasen. Även växterna och den nyvattnade jorden avger fukt så det är viktigt med ventilation. Öppningsbara ventilationsluckor i taket eller öppningsbara fönster är nästan ett krav för att få cirkulation på luften. Det tar också bort överskottsvärme som stiger uppåt. Växthus på mur brukar ofta ha tallriksventiler i muren, dessa hålls lämpligt öppna vintertid så det inte blir för fuktigt och mögligt under de månaderna. Dagtid är det lämpligt att ha dörren öppen också, i alla fall de dagar som solen skiner mitt under högsommaren.


Takluckor går att få automatiska som öppnar vid en viss temperatur. Här vill jag tipsa om att kosta på sig en lite starkare och kraftigare öppnare som framför allt står emot kraftiga vindar bättre. För att skydda sig mot solen och värmeinstrålning behöver man också någon typ av gardin eller jalusi. Förr målade man växthusglasen med vit kalkfärg eller skuggpasta för att reflektera bort solljuset, men idag känner jag ingen som gör det längre. Jag har sytt egna gardiner av naturvitt linne/bomullstyg medan andra köper den billiga spetsgardinen "Lill" på ett stort känt möbelvaruhus. Det finns såklart färdiga lösningar också, med gardiner och smart upphängning allt-i-ett eller jalusier och rullgardiner. Det finns tyger med invävda aluminiumremsor som reflekterar bort upp till 50% av värmeinstrålningen från solen och behåller runt 65% av värmeutstrålningen från växthuset på natten. 

4 saker att tänka på INNAN

du beställer eller bygger!

Sök eventuellt förhandsbesked eller bygglov för växthuset eller orangeriet.

Läs mer om detta på Boverket.

Ta in offerter och referenser från olika leverantörer, montörer och anläggnings-firmor och jämför. Det kan skilja stort i pris och kvalitet!

Begär utsättning av elledningar och ta reda på var rör och avlopp går innan grävning! Läs här på Ledningskollen.

Prata med grannarna om de berörs och om du vill placera byggnaden närmare tomtgräns än 4,5 meter. Be i så fall om skriftligt godkännande. 

Utanför växthuset


Området runt orangeriet är precis lika viktig som själva byggnaden i sig. En vacker och inbjudande miljö utanför förhöjer känslan och skönheten. Vägen fram till byggnaden ska kännas inspirerande och när du sitter där inne vill du ha något riktigt fint och lockande att titta ut på. Har du en vacker utsikt i sig, över dimhöljda ängar med betande rådjur eller en spegelblank insjö, kan jag bara gratulera. Annars får du skapa dig en fin trädgård runt om. Hur du gör detta kan du lära dig i e-boken "Trädgårdsdesign för nya och gamla trädgårdar" som finns att köpa på internetbokhandeln.  Annars kan du boka in mig för att designa miljön.

Området kring odlingsväxthuset behöver vara av en annan praktisk karaktär. Här ska du enkelt kunna köra fram med skottkärran för att ösa ut och in jord. Det är kanske här du anlägger alla dina trädgårdsland, nedgrävda eller upphöjda, och har planteringsbord och komposter. 



Växtligheten i glasrummet 


Gör din miljö ombonad med växtlighet, det ger dig både glädje och kanske något ätbart. Utöver tomat, paprika, chili och gurka tänker man kanske främst på vindruvor och det är en bra plats att odla dessa. Dels kan de vara lite känsliga på vintern utomhus och dels behövs värmen och den förlängda säsongen för att druvorna ska hinna mogna hos många sorter.

Har du gott om plats kanske du får plats med en aprikos, nektarin eller fikonträd som numera finns i relativt härdiga sorter och kan bo kvar året runt. Dessa rekommenderar jag i så fall att de planteras i marken i växthuset. Lite känsligare växter som citron, apelsin, bougainvillea och olivträd behöver en frostfri vinter med mycket ljus för att trivas och överleva.  

Men, det finns många andra fina prydnadsväxter som trivs utmärkt i växthuset. De flesta behöver dock bäras in till vintern och förvaras frostfritt. Pelargon, bägarranka, kaktusar, begonia, agave och palettblad. Vill du inte bära krukor ut och in går det bra att så ettåriga växter som blomman för dagen och petunia.  

Bland det ätbara trivs både basilika och rosmarin i den varma luften i växthuset och vill du kunna skörda gräslök riktigt tidigt så är det här den bästa platsen. 


Vinter och växthus


Efter en lång härlig säsong kommer så vintern till slut. Har du ett uppvärmt orangeri kan du fortsätta njuta till våren, vi andra måste städa ur och förbereda för vinter och snö. Det är aldrig fel att sätta en eller flera stöttor från marken upp till nocken inne i växthuset för eventuella snömängder som kan tynga ner taket. Kommer det mycket snö väljer jag att skotta bort det med hjälp av en borste eller plastraka. Jag städar bort alla gamla löv, tar in allt tyg och sånt som inte får bli fuktigt och låter ventilerna i grunden vara öppna så att det blir lite luftcirkulation, annars är det lätt att det möglar.  Med lite fin belysning i taket ser växthuset välkomnande ut även om det inte används på några månader. 


Ta hjälp


Att bygga är en stor investering utöver inköpet för själva orangeriet eller växthuset. Känner du dig osäker finns det några saker som du bör ta hjälp med och det är att gräva och installera en stabil grund att ställa byggnaden på. Den behöver vara väl förankrad i marken så att den står kvar under stormar, vinter och inte rör sig så glasen kraschar. 


Om du inte vet vilket växthus eller orangeri du ska ha, eller hur du ska planera trädgården runt om finns det idag många duktiga svenska trädgårdsdesigners att kontakta i hela landet, bland annat jag som arbetar i Sörmland, Östergötland och Stockholm. Jag kan hjälpa dig med allt ifrån en timmes konsultation på plats i trägården för att du vill få dina egna tankar bekräftade eller för att få mer tips och råd till att få en fullständig planritning med valda material och växter. Du kanske också behöver en projektledare under anläggningsarbetet som fungerar som en länk mellan dig och anläggaren.


Läs mer om de olika alternativen under TRÄDGÅRDSDESIGN om du vill ha hjälp med planering eller ritningar och TRÄDGÅRDSKONSULTATION om du vill ha hjälp med rådgivning kring val av byggnad, placering och tekniska/praktiska frågor.

Classicum växthus

Växthus, glasrum, orangerier och vinterträdgårdar i hög kvalitet. Mängder av tillbehör för både glashus, trädgårds och inredning.
Ett företag med bra miljöpolicy.

Till vem ska jag vända mig?


Det viktigaste när du köper ett växthus eller orangeri är att du kan specificera vad du verkligen vill ha och var det ska placeras. När du sen köper växthuset eller orangeriet rekommenderar jag att du tittar runt och tar in ett par olika offerter på jämförbara byggnader. Det kan skilja mycket i pris, och kvalitet. Bäst är förstås att åka och titta hos de olika leverantörerna. 

Samma sak gäller om du ska ta hjälp med själva anläggandet och byggandet. Ta in flera offerter och jämför och var vaksam på tillkommande kostnader (ibland angivet som ÄTA = Ändring, Tillägg, Avgående). 


Det är också viktigt att du läser recensioner och lyssnar till vilka företag som har goda referenser. Slutligen är det viktigt att du själv känner förtroende för de företag du vill anlita så att ni får en god kontakt och att du känner att de lyssnar till dina önskemål. Jag har flera samarbetspartners som kan hjälpa dig, bland annat min samarbetspartner Classicum.